Orphisme

Orphisme werd in 1913 voor het eerst omschreven als abstracte stijl in de schilderkunst door Guillaume Apollinaire in het artikel die moderne Malerei. De eerste kunstenaars die volgens Apollinaire een orphistisch kunstwerk schilderde waren Robert Delaunay, Fernand Léger, Francis Picabia en Marcel Duchamp.

Orphisme is een schilderskunst waarbij je gebruik maakt van nieuwe elementen, die voor de buitenwereld onwerkelijk zijn, maar voor de schilders is het volkomen werkelijkheid. Bij een orphistisch kunstwerk wordt vooral veel gebruik gemaakt van verscheidene kleuren. Kubisme is de voorganger van het orphisme. Apollinaire verdeelde het kubisme in twee hoofdrichtingen en twee subrichtingen. De twee hoofdrichtingen waren volgens Apollinaire het wetenschappelijk en het orphische kubisme. Hiernaast waren er ook twee subrichtingen, dit waren het fysiek en instinctief kubisme. Het hoogtepunt van het orphisme lag tussen de lente van 1913 en 1914.

Door het uitbreken van de eerste wereldoorlog zijn veel kunstenaars weggegaan uit eigen land, hierdoor verspreidde de kunstenaars zich over de hele wereld. Zo trokken Robert en Sonia Delaunay naar Portugal, Duchamp en Picabia kwamen terecht in New York en Léger en kupka gingen naar Frankrijk.

De vrouw van Robert Delaunay heet Sonia Delaunay, Deze vrouw maakte ook orphische kunstwerken. Zo konden ze samen hun ideeën opdoen en verschillende kunstwerken maken. Hierdoor kreeg de naam Delaunay  een groot aandeel in de abstracte kunst.

Enkele bekende kunstwerken van Robert en Sonia Delaunay zijn:

  • De cirkelschijf
  • Elektrische prisma’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *