Cobra Art

Cobra is een moderne stijl in de Europese kunststroming. Deze kunststroming ontstond op 1948 in Parijs. De Belgische kunstschilders Christian Dotremont en Joseph Noiret zijn hier de verantwoordelijke voor. De oprichters van de stijl Cobra komen uit Denemarken, België en Nederland. Hiervan zijn de hoofdsteden Copenhagen, Brussel en Amsterdam (CoBrA).

De oorspronkelijke Cobra leden zijn:

Asger Jorn (Den), Christian Dotrmont (Bel), Joseph Noiret (Bel), Karel Appel (Ned), Corneille (Ned), Constant (Ned).

Door verscheidene ziektes stopte rond 1951 de kunstvereniging. Niet alleen de ziektes waren de oorzaak. De Cobra-beweging heeft dus maar  een kleine 3 jaar bestaan, maar het heeft wel een grote invloed gehad op de moderne kunst. Cobra is een stijl waar je al je fantasie in kwijt moet kunnen, zonder dat je gediplomeerd bent. Hetgeen dat uiteindelijk op het doek staat moet dus spontaan zijn geschilderd, en de basis van een Cobra schilderij is vorm, kleur en lijn.

Het Cobra museum voor moderne kunst is op 8 november 1995 gevestigd in Amstelveen. In Dit museum vind je allerlei soorten kunstwerken van voornamelijk Nederlandse kunstenaars. Verder zijn er ook kunstwerken van de Cobra-beweging. In dit museum bevindt zich ook een Japanse zentuin. Deze tuin is aangelegd door Tajiri. De tuin betreft een Haiku, deze verwijst naar vier elementen:

Bergen (aarde), zee (water), wolken (lucht) en de zon die op het kunstwerk schijnt moet het vuur voor stellen.

Ook is er speciaal door Karel Appel voor het museum The Fountain gemaakt. Dit is een vijf meter hoog beeld midden op het plein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *