Abstract expressionisme

Abstract expressionisme is een abstracte stijl en was vooral populair in de tijd van 1946 tot 1960. Het is uitgevonden in 1940 door Jackson Pollock en Willem de Kooning. Na de tweede wereldoorlog heeft de modern Amerikaanse stijl zijn eerste grote kunststroming gehad. De kunstenaars wilden hun gevoel kwijt en maakten heel persoonlijke kunstwerken.

New York School: de bekendste kunstenaars die deze stijl beoefende zijn onder andere:

  • Willem de Kooning
  • Jackson Pollock
  • Barnett Newman
  • Mark Rothko
  • Clyfford Still

Voor de Europese kunstenaars was het vanzelfsprekend dat het doel was om een mooi eindresultaat te creƫren. Voor de kunst abstract expressionisme was het schilderen op een doek al het doel. Voor hun is de ontmoeting van de kwast met het doek zelf het meest belangrijk.

De diversiteit van de schilderijen is zeer groot, zo kan je abstract expressionisme niet koppelen aan een bepaalde stijl, en schilderen de kunstenaars niet allemaal dezelfde stijl. De ene schildert het kunstwerk totaal abstract, terwijl de andere het weer op zijn manier doet. Pollock schildert een heel drukke compositie, waarbij je ogen alle kanten tegelijk op willen kijken, terwijl Rothko weer met grote kleurvelden werkt. Doordat de compositie grote kleurvelden bevat is het een rustgevende compositie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *